Canon danas predstavlja dugo očekivani model EOS-1D X Mark II, svoju novu perjanicu inženjeringa DSLR fotoaparata koja na dlan vaše ruke donosi ultimativni spoj kvalitete slike, razlučivosti i brzine. Stvoren da fotografima pruži prednost nad konkurentima od trenutka kada pritisnu zatvarač, EOS-1D X Mark II postavlja novo mjerilo za brzinu – s 14 slika po sekundi (frames per second – (fps) i potpunim AF/AE praćenjem te 16 fps u načinu rada Live View, što ga čini savršenim za bilježenje predmeta koji se brzo kreću, bilo u divljini ili na vrhunskim sportskim događajima.

Razvijen ne temelju povratnih informacija dobivenih od globalne zajednice korisnika fotoaparata EOS-1D X, novi EOS-1D X Mark II opremljen je novim CMOS senzorom punog kadra razlučivosti 20,2 megapiksela i novim sustavom Al Servo AF III+, kao i mogućnošću bilježenja videa u razlučivosti 4K brzinom 60p. Taj spoj snage i performansi čini ovaj fotoaparat nezaobilaznim uređajem za praktično sve profesionalne fotografske specijalizacije.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Redefinirana kvaliteta slike i preciznost AF sustava

Uz velik i svestran ISO raspon – nevjerojatnih od 100 do 51200, proširiv od 50 do 409600 – EOS-1D X Mark II izvrstan je u svim okruženjima bez obzira na razinu osvjetljenja – od potpuno svijetlih pa do gotovo mračnih scena.

Osiguravajući da se svaka slika zabilježi nenadmašnom preciznošću, fotoaparat je opremljen poboljšanim AF sustavom sa 61 točkom (od toga 41 križna) koji pokriva prošireno područje i fokusira i pod slabim svjetlom do -3EV. Prvi put kada se koriste odabrani konverteri i telefoto objektivi novi AF sustav nudi i podršku za f/8 AF sa svom 61 točkom, dajući vam slobodu da izaberete točku fokusiranja. Uz Canonove popularne profesionalne tehnologije automatskog fokusiranja – EOS iTR i postavke AF Case settings – EOS-1D X Mark II uključuje i novi AI Servo AF III+ koji poboljšava osjetljivost praćenja u kadrovima u kojima se predmet fotografije može naglo pomaknuti, primjerice u slučajevima životinja koje se brzo gibaju divljinom.

Novi 360k RGB+IR mjerni senzor surađuje s AF sustavom pružajući preciznu ekspoziciju i poboljšano otkrivanje predmeta fotografije. Otkrivanje treperenja (Flicker Detection), izvorno predstavljeno u modelu EOS 7D Mark II, jamči dosljedne rezultate pod umjetnim osvjetljenjem, što je savršeno prilikom fotografiranja sportskih događaja koji se odvijaju u zatvorenim prostorima.

EOS-1D-X-Mark-II-angled

Zabilježite baš svaku sekundu

Nadilazeći granice brzog fotografiranja, EOS-1D X Mark II može zabilježiti 14 slika po sekundi s punim AF/AE praćenjem, i to u formatu RAW, što vam omogućuje da precizno zabilježite određeni trenutak na sportskom događaju ili životinju koja lovi plijen. Korisnici koji žele još više mogu zabilježiti do 16 slika po sekundi u načinu rada Live View bez uključenog AF-a. Podrška za memorijske kartice CFast 2.0™ omogućuje fotoaparatu brzo uzastopno bilježenje („burst“) neograničenog broja slika u formatu JPEG ili 170 slika u formatu RAW.

EOS-1D X Mark II najresponzivniji je DSLR fotoaparat iz serije EOS do sada, dijelom zahvaljujući i novim dvostrukim procesorima DIGIC 6+ koji omogućuju vrlo brzu obradu enormnih količina slikovnih podataka koje bilježi senzor. Poboljšana konstrukcija zrcala koristi novi pogonski mehanizam za fotografiranje visokom brzinom uz minimalne vibracije i šum.

Bilježenje profesionalnih 4K videozapisa

Canonovo naslijeđe u snimanju u razlučivosti 4K  kulminira upravo fotoaparatom EOS-1D X Mark II koji snimateljima omogućuje bilježenje 4K (4096×2160) videa brzinama do 60 slika po sekundi (frames per second – fps) na memorijske kartice CFast 2.0™. Uređaj omogućuje i snimanje videa u razlučivosti Full HD (1920x1080p) u nevjerojatnih 120 fps, što je savršeno za usporene (slow motion) scene. Željeni trenuci iz videozapisa snimljenog u 4K pri 60 fps mogu se izuzeti u obliku fotografija visoke razlučivosti 8,8 megapiksela, što vam daje još više kontrole nad trenutkom u kojim želite zabilježiti sliku.

Zahvaljujući Canonovoj Dual Pixel CMOS AF tehnologiji i sustavu Movie Servo AF, snimatelji mogu uživati u brzom i glatkom automatskom fokusiranju prilikom snimanja u 4K i Full HD kvaliteti. LCD osjetljiv na dodir omogućuje brz odabir točaka automatskog fokusiranja dok snimate videozapise.

EOS-1D-X-Mark-II-top

Optimalno upravljanje slikom i vrhunska pouzdanost

Profesionalcima su na raspolaganju alati za upravljanje slikama koji omogućuju njihov jednostavan prijenos novinskim agencijama ili medijima u nekoliko sekundi. Ugrađeni GPS bilježi lokaciju fotografiranja u EXIF zapisu, pomažući profesionalnim korisnicima da sačuvaju sve podatke o fotografijama. Žična mrežna (Ethernet) veza i sučelje SuperSpeed USB 3.0 omogućuju vam da odaberete način na koji ćete dijeliti slike – FTP-om ili izravno na računala. Novi bežični prijenosnik datoteka WFT-E8

[i] podržava i standard prijenosa visokom brzinom 802.11ac (frekvencijski spektar od 5 GHz).

Kao savršen primjer EOS-ova dizajna, EOS-1D X Mark II opremljen je poboljšanim hvatištem i kontrolama te nudi poboljšanu operabilnost. Prirodno leži u ruci, a zaštita od vremenskih neprilika štiti ga od prirodnih utjecaja i čini savršenim za snimanje na terenu. Intelligent Viewfinder II pruža otprilike stopostotnu pokrivenost vidnog polja, a elektronski prikaz bitnih informacija o postavkama znači da nikad ne morate pomaknuti oko s tražila.

EOS-1D X Mark II – najvažnije značajke:

  • Bilježenje predmeta fotografije u izuzetnoj kvaliteti
  • Oštra slika zahvaljujući nevjerojatnoj preciznosti AF sustava
  • Ultravisoka brzina i pouzdane performanse omogućuju bilježenje svakog trenutka
  • Napredno snimanje u razlučivosti 4K koje oživljava videozapise
  • Visoka brzina bilježenja i upravljanja fotografijama

EOS-1D-X-Mark-II-with-flash

 

 Usporedba  EOS-1D X Mark II  EOS-1D X
 Efektivni pikseli  Otprilike 20.2 MP  Otprilike 18.1 MP
 Procesor slike  Dual “DIGIC 6+”  Dual “DIGIC 5+”
 AF točke pri f/8  61 točka / 21 križna točka (individualan izbor)  1 križna točka
 Mjerenje  Cca. 360,000 piksela RGB+IR senzor (DIGIC 6 procesor)  Cca. 100,000 piksela RGB senzor (DIGIC 4 procesor)
 ISO osjetljivost  Automatski 100-51200, Prošireni na Lo:50, H3:409600  Automatski 100-51200, Prošireni na Lo:50, H2: 204800
 Kontinuirano snimanje  Maks. 14fps sa AF/AE, Maks. 16fps u Live View modu  Maks. 12fps sa AF/AE, Maks. 14fps u Live View modu
 GPS  Ugrađen, sa automatskim podešavanjem vremena  Dolazi kao vanjski dodatak
 EOS snimanje filma  DCI 4K do 50/60p (maks. 29 min. i 59 sec.)  Full HD do 25/30p (maks. 29min. i 59sec.)
 Film sa visokim fps-om  Puni HD do 100/120p  Nije dostupno
 AF pri snimanju filma  Dual Pixel CMOS AF sa LCD-om osjetljivom na dodir  Contract detect AF (Bez Servo AF)