Ovih dana, često čujemo o prednostima fotoaparata sa full frame senzorom u odnosu na one sa APS-C senzorom, o 4/3 te mikro 4/3 senzorima, ali što sve ovo znači za način na koji snimamo fotografije? U ovom članku ostavit ćemo po strani razlike u kvaliteti slike, poput onih koji se odnose na šum ili dinamički raspon, jer za većinu fotografa entuzijasta razlika je minimalna bez obzira na senzor.

Najveća razlika je u onome što zovemo crop faktor senzora, a kako bi lakše razumjeli vratit ćemo se u doba filma.

Za mnoge od nas koji su bili ili još uvijek jesu vlasnici 35 mm SLR fotoaparata, žarišna udaljenost se činila očitom. Žarišne udaljenosti manje od 35 mm su širokokutne, od 35-70 mm se smatraju standardnima, jer su donekle slične vidnom polju oka, a veće od 70 mm spadaju u tele raspon. Ono što moramo imati na umu je da je ovo bila naša percepcija vidnog polja na 35 mm fotoaparatima.

Najveći mit koji moramo raspršiti, kada je u pitanju veličina senzora fotoaparata manjeg od full frame senzora, je da crop faktor uvećava sliku. Ovo nije istina, a možda najbolji način da se to objasni je korištenje fotografije snimljene full frame fotoaparatom.

Full frame i APS-C senzori – usporedba

Crop_factor_Vizualizacija međuodnosa crop faktora full frame (crveni pravokutnik), APS-C (modri pravokutnik) te 4/3 senzora (zeleni pravokutnik).

Pretpostavimo da snimamo sa objektivom od 24 mm na full frame fotoaparatu. Sad ćemo napraviti potpuno istu snimku sa istim objektivom, ali sa APS-C fotoaparatom. Većina APS-C senzora ima 1,5X crop faktor, i kada snimite istu fotografiju činit će se kao da je uvećana, tj. snimljena pri žarišnoj dulji od 24 mm X 1.5 = 36 mm. Sada ćemo snimiti full frame fotografiju i cropati je tako da dobijemo fotografiju iste veličine kao sa APS-C senzorom. Možete vidjeti da je uvećanje potpuno isto, ali je vidno polje manje, drugim riječima, cropano je.

S ovim na umu, pogledat ćemo kako se ovo odnosi na fotografiju u stvarnom životu, pregledavajući najčešće fotoaparate koje entuzijasti koriste.

Micro 4/3 i 4/3

four-thirds-

Ovo su uobičajeni moderni mirrorless fotoaparati koji imaju senzor sa otprilike 17.3 x 13 mm zbog čega imaju crop faktor od 1.8 i 2X ovisno o aktualnom senzoru i fotoaparatu. Krajnji rezultat je da 50 mm objektiv na fotoaparatu sa 2x crop faktorom daje isto vidno polje kao 100mm objektiv na full frame fotoaparatu.

APS-C

aps-c-

Ovo je najčešća veličina senzora na modernim DSLR fotoaparatima, a postoji mnogo senzora sa minimalnim razlikama u veličini koje ulaze u ovu kategoriju. Canon APS-C senzori imaju crop faktor od cca 1.6X, dok su Nikon senzori malo veći te imaju crop faktor od 1.5X. Korištenje 50 mm objektiva na APS-C fotoaparatima daje ekvivalent vidnog polja 75 mm objektiva na full frame fotoaparatu.

Dubina polja i kako crop faktor utječe na dubinu polja

Druga bitna stvar koju morate znati o crop faktoru je ta da manji senzor ima veću dubinu polja pri istom otvoru blende. Matematika iza toga je jako komplicirana, ali najjednostavniji način za objasniti je da se vratimo na primjer 24 mm objektiva na full frame fotoaparatu. Kada bi htjeli napraviti istu sliku sa APS-C fotoaparatom, morali bi se udaljiti od subjekta. Kako se udaljavamo, naša dubina polja, pri istom otvoru blende, se povećava.

Crop faktor u digitalnoj fotografiji je nešto čega bi trebali biti svjesni, ali ne brinuti previše o tome. Ono što je bitno zapamtiti je da fotoaparat sa APS-C senzorom i 200 mm objektivom daje vidno polje ekvivalentno 300 mm objektivu na fotoaparatu sa full frame senzorom, a ne ekvivalentno uvećanje.