Potrošili ste nekoliko sati rada na snimanju i sve je prošlo u najboljem redu. Nakon prebacivanja RAW fotografija na vaše računalo i obrade istih u Photoshopu, došlo je vrijeme da spremite vaše remekdjelo. Ali, koji vrstu datoteke odabrati? Ovdje smo kako bi razjasnili situaciju i naveli sve prednosti i mane najpopularnijih vrsta datoteka za čuvanje fotografija.

JPEG

Dobro poznati JPEG format predstavlja standard za kompatibilnost. Bez obzira kako želite dijeliti svoje fotografije, bilo na društvenim mrežama ili printanjem, JPEG će zasigurno imati podršku. JPEG je odličan način za dijeljenje fotografija jer možete biti sigurni da neće biti problema sa čitanjem formata.

Nažalost, JPEG ima i svoje negativne strane. Za početak, ovaj format ne podržava prozirnost. Dvojbena kvaliteta kompresije može značiti da nećete postići željeni standard koji tražite kad spremate svoje fotografije. Neki korisnici tvrde da će spremanje JPEG-a sa maksimalnom kvalitetom proizvesti prihvatljive rezultate, ali drugi još nisu u to uvjereni.

Najbolji za dijeljene fotografija online.

PSD

Photoshop format, prepoznatljiv po svojoj PSD ekstenziji, je zadani format za čuvanje vašeg rada. Kompatibilan je sa cijelim nizom Adobe proizvoda i jedna je od rijetkih datoteka koje mogu sačuvati sve značajke Photoshopa, poput layera i efekata.

Iako je ovo odličan način za čuvanje svih promjena napravljenih u Photoshopu, PSD datoteka nije dobro prihvaćena kada je dijeljene u pitanju, zato što osoba kojoj šaljete datoteku mora imati neki od Adobeovih programa kako bi ju otvorila. U velikoj većini slučajeva, PSD bi trebao biti ograničen na vašu radnu površinu.

Najbolji za čuvanje datoteka na kako bi lako mogli nastaviti sa radom poslije.

PNG

PNG format predstavlja vrstu datoteke bez gubitaka, što znači da možete sačuvati svoje slike bez ikakvog gubitka na kvaliteti. Ovaj format je baziran na GIF datoteci te može sačuvati prozirnost.

Negativna strana PNG-a je u tome da su datoteke često jako velike. Ovo znači da, dok je ovaj format odličan za upotrebu na webu, trebao bi se koristiti jako rijetko i to samo kada je prozirnost neizbježna. Pretjerivanje sa PNG-om lako može rezultirati usporavanjem web stranica za krajnje korisnike i veće troškove bandwitha za vlasnike web stranica.

Najbolji za čuvane prozirnosti slika na webu.

TIFF

TIFF je iznimno fleksibilan format te jedan od najboljih za čuvanje vrijednih fotografija bilo na Macu ili PC-u. On je kompatibilan gotovo sa svakim softverom za obradu slika koji je trenutno dostupan. Također, TIFF podržava veliki broj kolor standarda što uključuje RGB, CMYK, LAB, Indexed Color te Grayscale.

Slično kao i PNG, TIFF čuva prozirnost slik, a to su i alpha kanali koji određuju specifičan stupanj prozirnosti. TIFF može čuvati Photoshop layere tako da ih sa lakoćom možete naknadno mijenjati.

TIFF datoteke čuvaju mnogo informacija, ali mogu postati jako velike upravo zbog svega prethodno navedenog. Također, svaka društvena mreža, web stranica ili uređaj neće moći ispravno prikazati ovaj tip datoteke.

Najbolji za arhiviranje datoteka uz zadržavanje maksimalne kvalitete.

GIF

GIF format je uključen u ovu listu samo kako bi vam mogli reći da ga izbjegavate. Ovo je iznimno komprimirani tip datoteke dizajniran izričito za brz i lak prijenos na internetu. PNG je razvijen kao alternativa GIF-u s tim da PNG zadržava mnogo veću kvalitetu slike.

Jedini slučaj kada bi trebali koristi ovaj format su grafike male kvalitete koje sadrže animaciju. GIF ima ograničeni broj boja i nije dobar za reprodukciju visokokvalitetnih slika.

Najbolji za animacije niske kvalitete.