Simon Roberts, londonski dizajner i animator je kreirao odličan web alat za fotografe početnike koji je koristan, a ujedno jako jednostavan. Zove se Photography Mapped i omogućava bolje razumijevanje ručnih postavki na DSLR fotoaparatu i postizanje dobre ekspozicije.

Na stranici koja detaljnije govori o ovom projektu Simon Roberts navodi: „veliki dio mog posla je korištenje dizajna i animacije kako bi komplekse stvari objasnio na jednostavan i lako shvatljiv način“, a isti pristup je primijenio i na Photography Mapped. Iako ovo nije jedini DSLR simulator na webu, iznimno je jednostavan, interaktivan, a ujedno besplatan.

Kada otvorite simulator, vidite kadar koji snimate na lijevoj strani te snimljeni rezultat na desnoj. Ispod grafike se nalaze postavke fotoaparata kao i klizač koji kontrolira doba dana/ambijentalno svjetlo.

Svaka promjena postavki fotoaparata i ambijentalnog svjetla ima svoju popratnu animaciju tako da promjene na otvoru blende mijenja animirani prikaz blende, a zatvarač fotoaparata se otvara i zatvara u zadanom vremenu. Također, stvari poput šuma, motion blura i dubinske oštrine imaju svoje kućice u kojima se i njihova animacija mijenja uslijed promjene postavki.

Osim ovog interaktivnog alata tu je i jako detaljna infografika koja ulazi u pojedine tehničke aspekte fotografije. Kako bi sami isprobali ovaj alat, proučili infografiku ili podijeli Photography Mapped s nekim kome zaista treba, kliknite ovdje.