U svijetu fotografskih senzora tehnologija se polagano unapređuje, ali uglavnom se zadržava u domeni CMOS senzora. Fujifilm i Panasonic su se usredotočili na tzv. organske senzore dok je Sony razvijao zakrivljeni senzor. Iako taj senzor nije zaživio, nedavno su Toshiba i Canon prijavili svoje patente za istu tehnologiju, s tim da je Canon prijavio dva patenta za dva različita tipa zakrivljenog senzora.

Izgleda da je Canon ozbiljan u svojoj namjeri razvijanja zakrivljenih senzora, ali detalji još uvijek nisu poznati. Prvi patent koji je objavljen prošlog mjeseca prikazuje senzor koji je zakrivljen samo na rubovima – ovaj senzor bi trebao reducirati rasipanje svjetla na rubu slike i tako eliminirati vinjetiranje.

Takav senzor bi se mogao primijeniti u mirrorless fotoaparatima zbog kratke udaljenosti između senzora te oboda otvora za objektiv na tijelu (flange focal distance), zbog čega je vinjetiranje veći problem kod ovih fotoaparata nego konvencionalnih DSLR fotoaparata.

Drugi patent, objavljen tjedan dana poslije prvog, pokazuje kako se senzor može zakriviti elektronski. Detalji još uvijek nisu jasni, ali se pretpostavlja da se ovaj senzor zakrivljuje u samom aparatu, što predstavlja jedan sasvim novi način kontrole konačne snimke.

Uklanjanje vinjetiranja na rubu slike predstavlja napredak, ali mogućnost kontrole zakrivljenosti žarišne ravnine u fotoaparatu je nešto sasvim novo – mogli biste odrediti različitu zakrivljenost ovisno o tipu objektiva, kadru snimanja ili željenom efektu.

Kao i kod svih patenata, nemoguće je znati hoće li zakrivljeni senzori biti implementirani, ali dobro je znati da proizvođači traže inovativne načine za poboljšanje kvalitete slike.