Izvlačenje maksimuma iz baterija koje koristite u fotoaparatu vam vjerojatno nije na listi prioriteta, s obzirom da baterije traju dovoljno dugo da obavite ono što želite, a i kad ne traju kupite par rezervnih i problem je riješen. Ipak, većina fotoaparata troši energiju baterije na procese koji nisu nužni, a isključivanjem istih mogli biste snimiti oko 30% više fotografija po punjenju.

 

Procesi koji nisu nužni, a troše bateriju fotoaparata:

GPS – uvijek radi, a troši mnogo baterije. Ako vam zemljopisna lokacija vaših fotografija nije bitna, isključite ga.

Wi-Fi – uključite ga samo kad ga trebate. Nema potrebe da traži mrežu ili hvata signal, ako ne prebacujete fotografije.

Sleep – što je fotoaparat duže uključen troši više baterije zato postavite brojač za sleep na što kraće vrijeme. Da bi se fotoaparat „probudio“ potreban je samo djelić sekunde, zbog čega nema smisla da ovu opciju isključite. Paljenje i gašenje fotoaparata oduzima i vrijeme i energiju, a ne pruža bitne uštede.

Vrijeme pregleda – ako ste dovoljno vješti možete proći sa najkraćim mogućim vremenom pregleda. Što je LCD ekran na fotoaparatu duže upaljen, troši više baterije. Izbjegavajte paljenje ekrana osim ako to nije zaista potrebno.

Kontinuirani fokus – ne koristite ga ako vam nije potreban. Iako to otežava snimanje (u slučaju kad mijenjate kompoziciju, npr.), drži motor za fokusiranje konstantno uključenim, što troši bateriju jako brzo.

Stabilizacija slike – ovo je jedna od najkorisnijih stvari koje možete imati u objektivu ili na senzoru, ali kad snimate sa stativom može proizvesti pokret tamo gdje ih nema. Također, troši mnogo baterije.

Live View – koristite tražilo, ne samo zato jer ćete postati bolji u kadriranju nego ćete i raditi brže. Fokusiranje je mnogo brže kada koristite tražilo, također, brzina kontinuiranog okidanja je veća kada se ne koristi Live View.

Tihi način rada – ako ga zaista ne trebate, nemojte ga koristiti. Naći ćete se u situacijama u kojima će biti nužno da zatvarač bude tih, ali koristite ga rijetko jer značajno troši bateriju.

Ugrađena bljeskalica – troši mnogo baterije, a činjenica je da jako često fotografije snimljene korištenjem ugrađene bljeskalice ne izgledaju dobro.

 

Postavke koje nisu nužne, a troše bateriju fotoaparata:

Redukcija šuma kod dugih ekspozicija – ovo je zgodna značajka ako se koristi kod snimanja RAW fotografija, ali jednak efekt se može postići u post-obradi. Istražite black frame proces za redukciju šuma u fotoaparatu i vidjet ćete da proizvodi dvije fotografije za svaku koju snimite i time troši duplo više energije.

Zvuk – ne troši mnogo baterije, ali uzmite u obzir kumulativni efekt.

Automatska korekcija svjetline i kontrasta – ovo vrijedi za Canon, ali većina novih fotoaparata ima ovu značajku ili nešto slično tome. Utječe na JPEG datoteke na način da se poigrava svjetlom i sjenama na slici, a troši energiju baterije i procesorsku snagu.

Post-obrada u samom fotoaparatu – s obzirom da ćete post-obradu ionako obaviti na računalu, nemojte opterećivati svoj fotoaparat sa ovakvim zadatcima. Što je fotoaparat manje opterećen, brže će raditi i baterija će se manje trošiti.

 

Životni vijek baterije:

Ciklusi punjenja – većina baterija za fotoaparate je procijenjena na 300-500 ciklusa prije nego što počnu gubiti kapacitet. Budite svjesni životnog vijeka svojih baterija.

Punjenje – potpuno napnite svoju bateriju i ispraznite ju što je moguće više prije ponovnog punjenja. Iako su baterije sa litijem jako otporne, preporuča se korištenje u punim ciklusima.

Radna temperatura – baterije ne vole hladno vrijeme – što je vani hladnije, brže će se prazniti. Ovo ste zasigurno primijetili kod paljenja automobila na jako hladna jutra, a taj isti princip vrijedi za sve baterije. Ni vrućina nije dobra za baterije, ali nema toliki učinak na kapacitet.

 

Prazna baterija vam može pokvariti dan, posebno ako putujete i nemate gdje napuniti bateriju. Briga o bateriji i svemu što utječe na njezin životni vijek će vam omogućiti da snimate više.