Jeste se ikad zapitali zašto su neki Canonovi objektivi bijele umjesto crne boje? Ne, to nije samo zbog estetike ili marketinga, za to postoji opravdan tehnički razlog – redukcija topline.

Ovo je dobro poznata činjenica u fotografskoj industriji, ali neki od vas možda nikad nisu čuli za nju.

Brojni Canonovi objektivi L serije – svi super teleobjektivi – su bijeli sa upečatljivim crvenim prstenom. Boja bi se točnije mogla opisati kao „prljavo“ bijela, svijetlo siva ili čak bež.

Ovo ne predstavlja problem kompaktnim objektivima zato što je širenje objektiva jako malo“, Canon navodi. „Veliki objektivi imaju velike elemente i njihovo širenje može dovesti objektive do ruba izdržljivosti njihovog dizajna. Bijela površina reflektira sunčevu svjetlost što pomaže objektivu da ostane hladniji.

Drugim riječima, za fotografe koji provode mnogo vremena na suncu (poput sportskih ili pejzažnih fotografa), bijela boja pomaže da se objektiv ne pregrije i da oštrina interne optika bude netaknuta.

Canon Japan piše da se bijela boja na Canon objektivima pojavila prvi put 1976. godine i to na Canon FD 600 mm f/4.5 i Canon FD 800 mm f/5.6 objektivu.

S vremenom, zbog velike potražnje i korištenja Canon L objektiva, bijela boja je postala i zgodan marketinški alat, jer lako možete zapaziti bijele objektive karakteristične za Canon na mjestima poput velikih sportskih događanja, gdje se okuplja veliki broj profesionalnih fotografa.