Sony je patentirao kontaktne leće sa ugrađenim fotoaparatom koji ima sve standardne komponente poput: senzora, procesora, memorije te wi-fi-ja za bežično prebacivanje fotografija na pametni telefon ili drugi povezni uređaj.

Okidač fotoaparata se pokreće „svjesnim“ treptanjem, tako da ugrađeni senzor mjeri pritisak vaše vjeđe. Ostale postavke poput otvora blende i zooma kontroliraju se pokretom oka, a snimljene fotografije se mogu pregledati direktno na leći pomoću ugrađenog zaslona.

Patentni dokument navodi sljedeće: „Jedinica za snimanje fotografija uključuje, na primjer, sustav koji sadrži leću za snimanje fotografija, blendu, zoom leću, i slično, te pogon koji omogućava lećama da zoomiraju i fokusiraju.

Tu je čak i digitalni sustav za stabilizaciju slike, koji bi treba spriječiti zamućenje uzrokovano pomicanjem očne jabučice. Google i Samsung su već registrirali slične patente, ali Sonyjev raspon mogućnosti, barem na papiru, je najnapredniji do sada.

Nemoguće je znati hoće li ovakav proizvod ikad dospjeti na tržište, ali ako dospije, zabrinutost o privatnosti će zasigurno biti mnogo veća od one koja pratila Google Glass. Cijeli patentni dokument možete pročitati ovdje.