Jučer je DJI Phantom quadcopter slučajno srušen u dvorištu Bijele Kuće u 3 h ujutro, uzrokujući time sigurnosnu paniku među ljudima zaduženima za predsjednikovu sigurnost.

Proizvođač dronova DJI, želi biti potpuno siguran da se ovakav slučaj neće ponoviti, zbog čega izdaje obveznu nadogradnju firmwarea koja će onemogućiti letenje njihovim dronovima u washingtonskoj zoni zabrane letenja.

Novi firmware će spriječiti letenje DJI-evih Phantom dronova u radijusu od 25 km od samog centra Washingtona, tako da će vlasnici dronova koji žive u ovom području trebati putovati van zone zabrane letenja kako bi njihove letjelice bile operativne. Serije Inspire 1 i Spredwings istog proizvođača zasada nemaju ta ograničenja.

DJI firmware nadogradnja 2 Zona zabrane letenja – Washington, DC

Nadogradnja firmwarea je unaprijed planirano proširenje već postojećeg sistema zabrane letenja koji onemogućava dronovima letenje u blizini aerodroma, graničnih prijelaza i ostalih područja sa posebnim ograničenjima.

Engadget izvještava da dronovi koji se prodaju u Kini već posjeduju navedena ograničenja leta što im sprječava let u osjetljivim područjima grada Pekinga.

Dronovi su već dugo bili zabranjeni u washingtonskoj zoni zabrane leta, ali ovaj korak kineskog proizvođača pomoći će u provođenju zabrane iz perspektive vlasnika i operatera ovih letjelica. Ako ovakva ograničenja postanu sveprisutna u industriji dronova, ljudima će biti jako teško naći se na krivoj strani zakona.