Belgijski proizvođač koji proizvodi senzore za Leicu prestavio je prvi 48 MP-ni sezor sa global shutterom.

CMV50000 CMOS senzor je malo veći od standardnog full frame senzora, sa veličinom od 36,43 x 27,62 mm, sa mogućnošću snimanja 8K videa pri brzini od 30 fps, te dinamičkim rasponom od 64 dB pri punoj rezoluciji. Ovaj senzor povećava svoj dinamički raspon tako da naizmjenično snima piksele pri različitim ekspozicijama.

Global shutter dizajn senzora omogućava snimanje svih piksela istodobno umjesto red po red kako je inače slučaj. Ovo znači da objekti koji se kreću pri velikim brzinama mogu bit snimljeni bez ikakvih distorzija ili rolling shutter efekta.

Iako primarni tržišni segment ovog senzora čine nadzorne kamere te industrijska kontrola, lako se može primijeniti u snimanju komercijalnih fotografija i videa. Ako uzmemo u obzir vezu CMOSIS-a i Leice, nije teško zamisliti novi Leica fotoaparat sa CMV50000 senzorom.

Za sada, senzor je dostupan u crno-bijeloj verziji, a verzija u boji bit će dostupna krajem godine. Cijena postojećeg senzora je 3450 eura, a više informacija možete saznati na CMOSIS-ovom websiteu.