Gore navedenih pet riječi, popraćenih zvukom odvajanja kamera modula od prototipa pametnog telefona, oduševilo je publiku na Googleovoj I/O developerskoj konferenciji. Rafa Camargo, voditelj projekta Ara, ovim je videom naveo gledatelje da se zapitaju da li upravo svjedoče budućnost smartphone fotografije.

Google Ara je projekt čiji je cilj osmišljavanje modularnog pametnog telefona, a koji traje već nekoliko godina i napokon se zahuktava nakon više uspona i padova. Dobra vijest za fotografe leži u tome da će periferija, poput kamere, biti u fokusu ovog projekta. Trenutni prototip na kojem Google radi imat će „svu funkcionalnost pametnog telefona uz šest fleksibilnih utora koji omogućavaju laku izmjenu modula.

Žarišna duljina ili blenda kamere vašeg pametnog telefona vam se ne sviđa? Želite nešto posebno poput infracrvene kamere ili najskuplje dostupne kamere? Ništa od navedenog ne bi trebalo predstavljati problem, jer bi se sve riješilo zamjenom ili dodavanjem novog modula.

Izgleda da je samo nebo granica (i vanjski suradnici), od kojih neki možda budu i ozbiljni proizvođači foto-opreme. Samo zamislite da imate Canon, Nikon ili Leica modul, koji su razvili ovi giganti foto industrije, a koji jednostavno umetnete u svoj pametni telefon i snimate.

CNET-ov Sean Hollister, koji je imao priliku isprobati ovaj prototip, napisao je sljedeće:

Umjesto pokušaja da pronađu način kako napraviti najbolju kameru svijetu, a koja je kompatibilna sa pametnim telefonom koji je cijenovno pristupačan, proizvođači kamera bi se jednostavno mogli fokusirati na izradu najboljeg kamera modula na svijetu.

Naravno, sve ovo bi trebalo započeti riječima „Ok Google, izbaci kameru“.