Promjene bi uskoro mogle zadesiti najpopularniji format datoteke za fotografije. Ranije ovog tjedna na sastanku u Bruxellesu, Povjerenstvo za JPEG raspravljalo je o dodavanju DRM (Digital Rights Management) sigurnosne značajke regularnom JPEG formatu. DRM je kontroverzna sigurnosna značajka za zaštitu autorskih prava koja se koristi da bi spriječila ilegalno preuzimanje filmova i glazbe sa interneta.

Dodavanje DRM-a na JPEG format bi spriječilo korištenje zaštićenih fotografija bez odgovarajućeg softvera ili licence. Otvaranje ovako zaštićene datoteke u softveru za editiranje npr., moglo bi samo prikazati poruku o grešci, na isti način na koji je pokušaj kopiranja CD-a blokiran na razini softvera. Dok bi JPEG DRM mogao pružiti fotografima novi način za zaštitu fotografija, sigurnosna značajka ima i svoje mane.

Electronic Frontier Foundation (EFF – međunarodna neprofitna organizacija posvećena zaštiti digitalnih prava) je sudjelovala na sastanku u Bruxellesu, dajući prezentaciju o potencijalnim problemima koje bi moglo uzrokovati dodavanje DRM na JPEG format. EFF navodi kako dodavanje DRM-a na JPEG „ne bi bilo efikasno u zaštiti intelektualnih prava u fotografiji i moglo bi imati nepoželjne posljedice“. Jedna od zabrinutosti je da DRM ne funkcionira dobro sa ograničenjima autorskih prava, uključujući i fair use te bi se mogao iskoristiti u kršenju slobode izražavanja.

EFF preporuča da se briga o sigurnosti fokusira na metapodatke, ističući primjere gdje bi bilo poželjno uključiti enkriptirane metapodatke u JPEG. Organizacija je predložila da bi servisi kao što je Facebook trebali dozvoliti korisnicima da odluče koliko će metapodataka biti uključeno pri uploadu fotografija na tu društvenu mrežu, koja za sada pruža samo mogućnost brisanja metapodataka, čime se, osim podataka o ekspoziciji, brišu i svi podaci o autorskim pravima koje je autor eventualno dodao u metapodatke slike.

Naravno, to ne znači da autorsko pravo prestaje i da je slika slobodna za korištenje, samo te podatke više nije moguće iščitati iz EXIF-a.