Samsung je upravo predstavio novi tip minijaturnih memorijskih kartica koje bi mogle zamijeniti microSD kartice. Universal Flash Storage ili UFS memorijske kartice dolaze u kapacitetima do 256 GB, manje su od microSD kartica, za koje Samsung navodi da imaju „5 puta veću brzinu čitanja od tipične microSD kartice“, koja doseže 530 MB/s.

U kombinaciji sa brzinom zapisivanja od 170 MB/s, „što je skoro duplo brže od najboljih microSD kartica“ po Samsungovim mjerenjima, počinjete shvaćati da Samsung predstavlja ove kartice kao sljedeći korak u evoluciji super brzih i iznimno malih memorijskih kartica. „Sa ovim značajnim poboljšanjima performansi, nova UFS kartica od 256 GB značajno reducira vrijeme prebacivanja podataka, učitavanje thumbnaila fotografije, te čišćenje buffera fotoaparata kada se koristi burst način rada.

Naravno, problem je u tome što još nijedan fotoaparat ne podržava ove kartice. S obzirom da su  ovo „prve memorijske kartice bazirane na JEDEC Universal Storage Flash 1.0 standardu“, njihova korisnost ovisit će o tome koji će proizvođači prihvatiti ovaj standard memorijskih kartica. Ako UFS kartice budu prihvaćene od strane velikih proizvođača foto-opreme (i dronova), izvjesno je da će UFS kartice pretvoriti microSD kartice u stvar prošlosti.